حالت شب

آن چیزی را که می‌بینید معامله کنید

by روانشناسی بورس و بازار فارکس in 2021-09-07
حالت شب

آن چیزی را که می‌بینید معامله کنید در بازار های مالی فارکس و ارزدیجیتال

مقدمه:


در آموزش فارکس همواره به معامله‌گران می‌گویم «آن چیزی را که می‌بینید معامله کنید»، در صورتیکه منظور و معنای واقعی این جمله کاملا درک نشده است. در انتهای این مقاله متوجه خواهید شد که چرا شما هم احتمالاً آن چیزی را که می‌بینید، معامله نمی‌کنید.

معامله کردن مشاهدات یا تفکرات

منظور «معامله کردن مشاهدات» این است که فرد معامله‌گر براساس یک تحلیل کامل از رفتار قیمت، تصمیمات معاملاتی خود را اتخاذ می‌کند. در حالیکه «معامله کردن آن چیزی که فکر می‌کنید» معنا و مفهوم کاملاً معکوسی دارد و اکثر معامله‌گران هم به همین طریق عمل می‌کنند، یعنی تحت تأثیر احساسات، هیجانات و آرزوهای خود قرار می‌گیرند.

در ادامه در مورد سه سوگیری روانشناسی صحبت می‌کنم که توضیح می‌دهد سیم‌کشی مغز ما بگونه‌ای است که باعث می‌شود تصورات و برداشت‌هایی درباره قیمت داشته باشیم که اساساً اشتباه هستند.

سوگیری از نوع هدف خارق‌العاده

«یک حالت ذهنی است که در آن یک صحنه خیالی تمام خواسته‌های فرد را برآورده می‌کند. این تصویر و خیال باعث می‌شود سرمایه‌گذاران آن چیزی را در سرمایه‌گذاری‌های خود ببینند که می‌خواهند ببینند.» (Tuckett 2008)

تاکِت این مشکل و تفاوت بین «معامله کردن آن چیزی که می‌بینید» و «معامله کردن آن چیزی که فکر می‌کنید» را به خوبی توضیح می‌دهد. در طول و پس از روندهای بزرگ قیمتی، معامله‌گران با خود فکر می‌کنند که اگر معاملات خود را باز نگه داشته بودند یا معامله‌ای در آن جهت انجام داده بودند تا چه حد می‌توانستند سود کنند. همین امر باعث ایجاد رؤیاها و خیال‌هایی می‌شود و دفعه بعدی معامله‌گر با این امید که روند قیمت ادامه خواهد داشت، به معامله ورود می‌کند.

چند بار برای شما اتفاق افتاده است که یک روند بزرگ و قوی را ببینید که در جهت آن معامله‌ای انجام نداده‌اید و سپس ناگهان تصمیم بگیرید که شما هم از آن حرکت قیمت سود بگیرید، بدون اینکه هیچ سیگنالی برای ورود به معامله داشته باشید؟ در چنین سناریویی، شما آن چیزی را که دیده‌اید معامله نکرده‌اید، بلکه در واقع امید و آرزوهای خود را معامله کرده‌اید.

سوگیری از نوع توهم کنترل

«باور به اینکه می‌توان نتایج و پیامدهایی را کنترل کرد و تحت تأثیر قرار داد، که هیچ کنترلی روی آن ندارید.» (Langer 1975)

شما تحلیل‌های خود را انجام می‌دهید، شما از قوانین معاملاتی خود پیروی می‌کنید، شما به معامله‌ای وارد می‌شوید که مطابق معیارهای شماست، ولی در نهایت آن معامله با ضرر بسته می‌شود. دیگر فرقی نمی‌کند که چقدر خوب تحلیل کرده‌اید و چقدر به قوانین معاملاتی خودتان پایبند بوده‌اید، حتی بهترین استراتژی‌ها هم در ابتدا شکست‌هایی دارند.  

معامله‌گران فکر می‌کنند سیستم‌های معاملاتی آن‌ها به هیچ وجه نباید بر خلاف میل و خواسته آنها عمل کند و به همین خاطر نسبت به یک معامله بقدری متعصب می‌شوند که در نهایت، همانطور که می‌دانید، به ضرر وزیان‌های سنگینی ختم می‌شود. شاید نمودار به شما بگوید که در مورد یک معامله نباید دید بلندمدت داشته باشید، اما شما نمی‌توانید قبول کنید که چنین موقعیتی به همین زودی به پایان برسد. شما آن چیزی را که می‌بینید معامله نمی‌کنید، بلکه آن چیزی را که فکر می‌کنید باید اتفاق بیافتد، معامله می‌کنید.

سوگیری از نوع لنگر انداختن

«لنگر انداختن یکی از سوگیری‌های شناختی است که باعث می‌شود فرد در فرایند تصمیم‌گیری به نخستین اطلاعاتی که بدست می‌آورد تکیه کند.»

سوگیری از نوع لنگر انداختن پدیده‌ای است که باعث می‌شود معامله‌گران تمام نمودار قیمت را از نقطه ورود به معامله خودشان نگاه کنند. وقتی قیمت برخلاف معامله شما حرکت کند، حرکت قیمت به نظر کم می‌رسد و معامله‌گران فکر می‌کنند که احتمالا قیمت مجددا برمی‌گردد یا پولبک می‌کند. یا وقتی قیمت در جهت معامله شما حرکت می‌کند، به نظر می‌رسد قیمت خیلی زیاد حرکت کرده و معامله‌گران وحشت‌زده می‌شوند، چرا که فکر می‌کنند الان قیمت باید حتما اصلاح کند. شما آن چیزی را که می‌بینید معامله نمی‌کنید، بلکه شما از منظر نقطه ورود به معامله خودتان، معامله می‌کنید.

در این مقاله در مورد سه سوگیری روانشناسی صحبت کردیم و به نکته بسیار مهمی رسیدیم که اکثر معامله گران حتی با داشتن سیستم های خوب و قوی که سوددهی آنها حتمی است دچار ضررهای سنگین می شوند و آن نکته این است که اکثر معامله گران آنچیزی را که می بینند معامله نمی کنند.بله در چارت میل و خواسته خود را معامله می کنند.

وقتی این رفتار به مدت طولانی توسط معامله گران تکرار شود رشته های عصبی جدیدی در مغز آنها شکل می گیرید که باعث می شود در زمان معامله کردن واقعا چشم آنها حقیقت موجود در چارت را ندیده و ذهن معامله گر طوری چارت را برای او تفسیر می کند که فقط خواسته و میل او را ببیند.

متاسفانه این فرمت در آموزش نیز نمود پیدا می کند.من در طول دوران آموزش و تدریس خود بسیار زیاد به این موارد برخورد کرده ام که مطلبی ساده به دانشجو گفته می شود و از اون درخواست می شود که مطلب گفته شده را صدبار تمرین کنید اما ذهن دانشجو بدلیل آموزش های اشتباه گذشته طوری شکل گرفته که حتی در تمرین ها بدنبال میل و خواسته ذهنی خود می رود.به همین دلیل تاکید دارم که خالی بودن ذهن در عمل و نه در حرف میتواند بسیار زیاد به موفقیت دانشجو کمک کند. در مقاله بعدی شما را با هفت نکته و راهکار عالی برای رفع مشکل گفته شده در این مقاله آشنا می کنم.

برای دریافت پاسخ این مسئله توصیه میشه مقاله ۷ نکته برای تسلط بر مفهوم «آن چیزی را که می‌بینید معامله کنید» را مطالعه کنید

 

گردآوری و بازنویسی: آکادمی ویو/امینو

منبع: tradeciety/academywave

اینستاگرام آکادمی ویو

یوتیوب آکادمی ویو

4.8/5 - (303 امتیاز)
46 Comments
  1. استاد تشکر میکنم از این مقاله فوق العاده.
    همیشه واسم پیش اومده که وقتی یک مشکلی واسم توی بازار پیش میاد یا یک سوالی منو درگیر میکنه دقیقا تو همون تایم شما یا یک مقاله جدید راجب همین موضوع یا یک فایل جدید قرار میدیدن و واقعا ممنونم.
    بعد از ۳هفته مستمر سود ده بودن و هر روز درصد مشخص گرفتن و بیرون اومدن از بازار،دوشنبه این هفته طبق چک لیست وارد شدم و درصدم رو گرفتم…پشت سرش دقیقا همین حرف شمارو زدم و گفتم روند داره میره بزار همراهش برم…وارد ضرر شدم و دیگ تمام قوانین زیرپا گذاشته شد و امید الکی و خیلی چیزای دیگ منو درگیر کرد و اکانت رفت تا کال مارجین…یکی از معضلات تریدر اینکه مستمر سودده بشه و اون وقت خیلی سخته که دیگ همچی رو رعایت کنی…موفقیت هدف نیست،یک سبکه زندگیه.واقعا این بازار آیینه تمام قد از تمام خصوصیات ماست و منتظر یک اشتباه از ما که اون اشتباه رو اخرین اشتباه ما کنه…ممنونم از مقاله فوق العادتون.

  2. mamnonam amin aziiiz

  3. حمیدرضا 2021-09-07 at 20:03 پاسخ

    مثل همیشه عالی سلطان❤💯💯

  4. عالی بود استاد لذت بردم
    و در بیشتر مواقع هم رنگ زرد رو میبینیم 🙂

  5. ممنون استاد بابت مقاله عالیتون و یک تشکر ویژه بابت موسیقی همیشگی که هر چقدر گشتیم پیدا نکردیم .آخر مقاله برامون پلی کردین

  6. Mohammad Javad 2021-09-07 at 21:03 پاسخ

    سلام استاد.دقیقا درسته منتظر مقاله و صدای حضرتعالی هستیم.چون واقعا مشکل اساسی در ساختار ذهن ما هست.این همون چیزیه که در زندگی قبل از ورود به بازارهای مالی با اون بزرگ شدیم با اون انس گرفتیم و ذهن مقاومت می‌کنه از یادگیری با ساختار آموزش و رفتار متفاوت بازار مالی.نفست گرم باشه.خدا پشت و پناه خودت و خانوادت باشه.

  7. فوق العاده بود ممنونم از لطفتون.
    وقتی اصول اصلی بازار و قیمت و حرکاتش یاد بگیریم و درکش کنیم براساس مشاهدات حرکت میکنیم و خواسته هامون به نظرم در جهتش قرار میگیرن.

    پینوشت: ۳تا۴دقیقه آخر فایل صوتی فقط موزیک پس زمینه هست.

  8. واقعا ممنونم استاد عزیز.چقدر کیف میکنیم که داریم شاگردی شما رو میکنیم.ممنونم از قلم شیوات.من چون روزنامه نگارم قشنگ متوجه بیان شیوای شما میشم.بمون برامون همیشه استاد عزیز.دمت گرم و سرت خوش باد

  9. من بارها شده برای ورود حس کردم دیر شده و دیگه اصلاح میکنه ولی قیمت ی کله میره و از دست میدم موقعیت رو
    سوگیری لنگر همینه

  10. خیلی عالی بود ،خیلی جالب هست که این موضوع برای منم اتفاق افتاده ،مثلا زمانی که یورو به دلار زیر ۱بود منتظر ضعیف شدن دلار و صعودی شدن یورو به دلار بودم و چون شنیده بودم یوروبه دلار باید واردیه موج صعودی بزرگ بشه، در روند نزولی ،وارد پوزیشن بای میشدم و این خود باعث ضرر میشد.

  11. ممنون استاد مقاله ی فوق العاده ای بود شاید بالای ۵۰۰ بار شایدم بیشتر اتفاق افتاده که بی دلیل روی یک معامله تعصب نشون دادم و بعد از بستن معامله با ضرر های بسیار سنگین یا بعد از کال شدن دیدم چه موقعیت هایی بود که میتونستم معاملرو ببندم و در جهت معکوس معامله باز کنم و هم ضرر معامله قبلی جبران بشه و هم سود کنم ولی متاسفانه تو اون لحظه چشم نمیبینه

  12. دقیق میزنی وسط هدف استاد من تو مورد اول گیر کردم همش میگم کاش نبسته بودم ودقیقا بعد بستن معامله من بازار حرکت عالی انجام میده

  13. سلام خدمت استاد عزیزم و دوستان.. مقاله های شما فوق العادس استاد.مطالعه مقاله هاتون به شدت مسیر رو هموارتر میکنه برای من.دقیقا همین مسائل رو که گفتین من داشتم.. دید و بینشی که شما نسبت به زندگی و بازار دارین به شدت در تغییر نگرش من نسبت به بازار موثر بوده و هر روز میبینم که انسان بهتری نسبت به روز قبل تر میشم. و به نظرم یکی از بزرگترین دستاورد ها ی این بازار همینه.. ممنونم از حضور و وجود شما

  14. مهدی موذن 2021-09-08 at 09:52 پاسخ

    ممنون از مقاله فوق العاده

    در اکثر مواقع دقیقا همینطور است که خیلی مواقع چشم ما اولین مقاومت جلوروی قیمت رو نمی‌بینه بلکه اون مقاومتی رو میبینه که دلش میخواد چون اون بیشتر سود میده ذهن نمیزاره واقعیت رو ببینه و حتی قبول کنه

  15. بهنام یعقوبلو 2021-09-08 at 10:26 پاسخ

    فوق العاده بود

  16. بله درسته. در تمام ابعاد دیگه زندگیمون هم همین دیدگاه رو داریم که با شناخت و اصلاح اونها زندگی و شخصیتمون والا راحت و حقیقی میشه.

    متشکرم از استاد

  17. سلام و خسته نباشید خدمت استاد عزیز و تشکر بابت مطالب بسیار آموزنده

    آیا می‌توان گفت که ذهن ما بر اساس رسیدن به انتظارت ما از مارکت فیلتری را برای تحقق آن انتظار بر روی مغز انسان پیاده سازی میکند؟؟

  18. عالی

  19. سلام امیدوارم حال همه عزیزان عالی باشه
    مقاله و وویس فوق العاده بود … سر همین یه جمله کوتاه اما بسیااار مهم اکانتی که ۲ ماه اصولی رشد داده بودم رو کال کردم
    “«معامله کردن آن چیزی که فکر می‌کنید»”
    خلاف جهت تایم بالا ترید زدم گفتم خب دیگه باید بریزه و هرچقدر میرفت بالا من باز پوزیشن اضافه میکردم(دنبال امید و آرزوهام راه افتاده بودم)(یاد این جمله استاد افتادم: تو یکی از بررسی پست ها گفتن اگه تریدر تک تایم به چارت نگاه کنه و مثلا اینجا وارد بشه پوستش کندست چون تازه ابتدای موج اصلی تایم بالاست…)
    مثل وعده های غذایی روزانه شنیدن این وویس و خوندن این مقاله وااااقعا برای شخص من لازمه لازمه مرسی استاد جان

  20. سلام وقت بخیر
    مقاله بسیار عالی بود و به نظر من با داشتن چک لیست مکتوب تا حد زیادی این مشکل حل میشه ولی متاسفانه اکثر افراد رعایت نمی کنند.
    ممنون از شما

  21. سلام لطفا راهکار ساده دیدن چارت وراههایی که چارت درست ببینیم اعلام کنید. مثل همیشه عالی

  22. مقاله عالی بود
    متاسفانه این تجربه رو در بازار ارز دیجتال داشتم
    مقالات خیلی مفیده نقشه راه موفقیته

  23. سلام استاد عالی بود
    بی صبرانه منتظر مقاله بعدی شما هستم
    با سپاس فراوان

  24. بسیار عالی
    دقیقا تمام چالش هایی که موقع ترید باهاش مواجه میشیم توضیح داده

  25. محمدرضا 2021-09-12 at 23:10 پاسخ

    با درود
    خیلی عالی بود .واقعا این مقاله به مشکلات تریدرهای غیر حرفه ای کامل اشاره میکنه .شک دارم تازه کارها با همه این موارد یا لااقل با بعضی هاشون مواجه نباشن .خود من دقیقا با همین مشکل رو به رو هستم .با وجودیکه با چک لیست ورود میکنم و چک لیست خوبی دارم ولی معدود ترید های ضرر ده من خیلی رفته تو ضرر .الان برای خودم برنامه گذاشتم که تمرین کنم چارت رو بدون تعصب به تریدر که باز دارم ببینم و اگه واقعا روند تغییر کرده در بهترین نقطه ببندم .خیلی سخته ولی واقعا بهتر شده ام و اگه این تسلط رو پیدا کنم یک گام بزرگ به حرفه ای شدن نزدیک شده ام
    ممنون از استاد امینو و تیم گرداوری و ترجمه سایت بابت مقالات ارزشمندی که در سایت قرار داده میشه

  26. بسیار عالی،ذهن ما همیشه همونی رو که ما دوست داریم بما نشون میده
    مثلا دقت کردین زمانی که یه ماشین جدید می خرین،هر جا که نگاه می کنید اون مدل ماشین رو می بینید در حالی که اونا همیشه اطراف ما وجود داشتن

  27. امان از این فیلترهای ذهنی
    مقاله فوق العاده ای بود واقعا مشکل اکثر تریدرهای تازه کاره از جمله من
    تشکر استاد

  28. از استاد و دوستان عزیزی که در ترجمه و گردآوری زحمات فراوانی متقبل میشن متشکرم
    این مقالات بسیار راهگشاست

  29. سلام خدمت استاد عزیز و دوستان آکادمی
    مقاله بسیار بسیار مفیدی بود طی ۳ ۴ روز چندین بار خوندمش و کاملا متوجه سو گیری از نوع لنگر انداختن در خودم شدم که معامله و چارت رو اغلب از منظر نقطه ورود خودم فقط نگاه کردم و خوداگاهی فوق العاده ای داشت ،البته دو نوع سوگیری دیگه رو هم دارم اما به میزان خییلی کمتر که ان شالله مدیریت خواهند شد…
    سپاس بیکران استاد

  30. سعید الیاسی 2021-10-09 at 01:38 پاسخ

    انصافا در زمینه روانشناسی رو دست شما ندیدم کسی اینقدر دقیق و خوب مطلب رو برسونه خدا براتون خوش بخواد ممنون بابت این مقاله دقیقا تریدر های تازه کار و نیمه حرفه ای درگیر این مساله هستند

  31. واقعا این لطف و عنایت خداست که شما رو آفرید که در ما تغییر ایجاد کنید و با ما تا موفقیت همراه باشید.
    محشر بود🌹❤️
    این مقاله حداقل ۱۰ کتاب در زمینه بازار های مالی رو یکجا در خودش دارد.

  32. خیلی پربار بود.واقعا لذت بردم. سپاس از شما

  33. فوق العاده و مفید. تشکر

  34. مقاله فوق العاده مفیدی بود دقیقا این اتفاق برای من تا مدتی رخ می داد که گاهی اوقات بر خلاف چک لیستم و تحلیلم در لحظه اخر خلاف جهت تحلیل وارد معامله میشدم انگار در لحظه اخر شخص دیگری تصمیم می گرفت !!! که بعد اکانت دیگه ای درست کردم و زمانی که می خواستم خلاف جهت تحلیل وارد معامله بشم روی اکانت دوم خلاف جهت تحلیل ترید می زدم که در اغلب اوقات هم باعث ضرر های زیادی میشد!!!

  35. خیلیییی خوب و کاربردی بود این مقاله. چندباری برای من اتفاق افتاده و الان دلیلش رو متوجه شدم. ممنون از شما استاد بی نظیر❤️

  36. بسیار عاااالی استاد امینو عزیز

  37. بسیار عالی تجربه ای جدید رو یادگرفتم ممنون حتما چندین بار باید مطالعه کنم و نکته برداری کنم سپاس گزارم از شما استاد و تیم محترم اکادمی ویو

  38. با سلام تو ۲ تا پاراگراف دوتا کلمه بود که باید اصلاح میشد اولی بلکه به اشتباه بله نوشته شده دومی می گیرد به اشتباه می گیرید نوشته شده .ممنون از مقاله عالیتون

    اکثر معامله گران آنچیزی را که می بینند معامله نمی کنند.بله در چارت میل و خواسته خود را معامله می کنند.

    وقتی این رفتار به مدت طولانی توسط معامله گران تکرار شود رشته های عصبی جدیدی در مغز آنها شکل می گیرید

  39. درود استاد عزیزم
    درر مورد پاراگراف زیر یعنی سوگیری از منظر نقطه ورود اگر امکانش هست مثال دیگه ای بزنید
    چون من به خوبی متوجه نشدم مثلا گفتید که اگر قیمت زیاد حرکت کنه میگیم حتما باید اصلاح کنه خب این طبیعیه که این فکرو کنیم که اصلاح کنه و بعد حالا دوباره به سمت تارگتش بره
    استاد این تفکر چه مشکلی در من ایجاد میکنه؟

    معامله‌گران تمام نمودار قیمت را از نقطه ورود به معامله خودشان نگاه کنند. وقتی قیمت برخلاف معامله شما حرکت کند، حرکت قیمت به نظر کم می‌رسد و معامله‌گران فکر می‌کنند که احتمالا قیمت مجددا برمی‌گردد یا پولبک می‌کند. یا وقتی قیمت در جهت معامله شما حرکت می‌کند، به نظر می‌رسد قیمت خیلی زیاد حرکت کرده و معامله‌گران وحشت‌زده می‌شوند، چرا که فکر می‌کنند الان قیمت باید حتما اصلاح کند. شما آن چیزی را که می‌بینید معامله نمی‌کنید، بلکه شما از منظر نقطه ورود به معامله خودتان، معامله می‌کنید.

  40. واقعا عالی بود.ممنون

  41. واقعا عالی بود.حتما مد نظر قرار میدم.ممنون

  42. ممنون استاد عزیز از مطلب بسیار خوبتون

  43. یک حالت ذهنی است که در آن یک صحنه خیالی تمام خواسته‌های فرد را برآورده می‌کند. این تصویر و خیال باعث می‌شود سرمایه‌گذاران آن چیزی را در سرمایه‌گذاری‌های خود ببینند که می‌خواهند ببینند.» (Tuckett 2008)

    «باور به اینکه می‌توان نتایج و پیامدهایی را کنترل کرد و تحت تأثیر قرار داد، که هیچ کنترلی روی آن ندارید.» (Langer 1975)

    «لنگر انداختن یکی از سوگیری‌های شناختی است که باعث می‌شود فرد در فرایند تصمیم‌گیری به نخستین اطلاعاتی که بدست می‌آورد تکیه کند.»

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    Cart