استفاده از حد ضرر در معاملات فارکس
فهرست محتوا
استفاده از حد ضرر در معاملات فارکس(Using Stop Loss Orders in Forex Trading)
مقدمه:
حرکات بازار ممکن است غیرقابل پیشبینی باشند و حد ضرر در آموزش فارکس از جمله مکانیزمهای معدودی است که میتواند از سرمایه معاملهگران در برابر ضررهای سنگین محافظت کند. حد ضررها در فارکس انواع و روشهای استفاده متفاوتی دارند. در این مقاله به انواع حد ضرر از قبیل حد ضررهای ثابت و متحرک میپردازیم و همچنین اهمیت استفاده از حد ضرر در معاملات را توضیح میدهیم.
منظور از حد ضرر چیست؟
حد ضرر دستوری است که توسط بروکرها (کارگزاران) ارائه میشود تا معاملهگران بتوانند با استفاده از آن در مواقعی که بازار در خلاف جهت معامله آنها حرکت میکند، میزان ضررهای خود را محدود کنند. حد ضرر با تعیین یک سطح قیمتی که در فاصله مشخصی از قیمت ورود به معامله قرار دارد، بکار گرفته میشود. از حد ضرر میتوان برای هر نوع معامله کوتاهمدت یا بلندمدتی استفاده نمود و لذا ابزار مفیدی برای هرگونه استراتژی معاملاتی محسوب میشود.
چرا استفاده از حد ضرر مهم است؟
استفاده از حد ضرر به دلایل متعددی اهمیت زیادی دارد، اما میتوان تمام این دلایل را در یک جمله خلاصه نمود: ما نمیتوانیم آینده را پیشبینی کنیم. صرفنظر از اینکه موقعیت معاملاتی چقدر اعتبار دارد یا چه حجمی از اطلاعات بر حرکت بازار به یک سمت تأکید دارد، قیمت آینده ارز برای بازار مجهول است و بنابراین در هر معامله ریسک از دست دادن سرمایه وجود دارد.
طی تحقیقی که تحت عنوان «ویژگیهای معاملهگران موفق» توسط سایت DailyFX انجام شده، مهمترین یافته محققان این بوده که معاملهگران در بسیاری از معاملاتی که با جفتارزهای مختلف انجام میدهند نتایج مثبتی میگیرند. تصویر زیر نمودار مقایسه نتایج منفی و مثبت معاملهگران در جفتارزهای مختلف را نشان میدهد.
همانطور که مشاهده میکنید، معاملهگران در بیش از ۵۰ درصد مواقع در اکثر جفتارزها نتایج مثبتی داشتهاند. اما به این خاطر که اغلب برنامه مدیریت سرمایه مناسبی نداشتهاند، همچنان موجودی حساب خود را از دست میدادند.
حال نمودار زیر نشان میدهد که ضرر معاملهگران در صورت اشتباه (رنگ قرمز) بیشتر از سود آنها در حالت انجام معاملات صحیح (رنگ آبی) است.
دیوید رودریگز توضیح میدهد که معاملهگران به منظور حل این مسئله میتوانند حد سود معاملات خود را حداقل به اندازهای برابر با حد ضرر آنها تعیین کنند. برای مثال اگر معاملهگری وارد معاملهای میشود و یک حد ضرر ۵۰ پیپی برای آن در نظر میگیرد، باید حداقل حد سودی برابر ۵۰ پیپ برای آن معامله تعیین کند.
به این طریق اگر معاملهگر بیش از ۵۰ درصد مواقع موفق باشد، میتواند سودآور باشد. اگر معاملهگری قادر باشد در ۵۱ درصد معاملات خود با موفقیت عمل کند، در این صورت میتواند شاهد رشد سرمایه خود باشد.
استراتژیهای حد ضرر در فارکس
در ادامه ۵ استراتژی را در خصوص بکارگیری حد ضرر برای معاملات توضیح میدهیم:
۱) حد ضرر ثابت
معاملهگران میتوانند حد ضرر معاملات خود را در قیمت مشخصی تعیین کنند و تا زمانی که معامله با فعال شدن حد ضرر یا حد سود خاتمه نیافته، هرگز حد ضرر آن را جابجا نکنند. این روش تعیین حد ضرر خیلی ساده و آسان است و معاملهگران میتوانند به راحتی برای معاملات خود حد ضرری مشخص کنند که نسبت سود به ضرر حداقل ۱:۱ را داشته باشد.
برای مثال معاملهگری را در نظر بگیرید که ساکن کالیفرنیا است و میخواهد در بازار آسیا معاملهای انجام دهد و همچنین پیشبینی میکند که نوسانات قیمت در دوره بازارهای اروپا و امریکا تاثیر زیادی روی معامله او خواهد داشت.
این معاملهگر میخواهد فضای کافی برای معامله خود ایجاد کند تا به این ترتیب با هر نوسان کوچک قیمت، حد ضرر فعال نشود و در عین حال قصد دارد روی بخش کوچکی از موجودی حساب خود ریسک کند. به همین منظور حد ضرری معادل ۵۰ پیپ برای هر معامله تعیین میکند. بعلاوه حد سود معاملات را حداقل به اندازه حد ضرر در نظر میگیرد. اما اگر بنا بود نسبت سود به ضرر معاملات را معادل ۲:۱ بگیرد، در این صورت بایستی حد ضرر را در فاصله ۵۰ پیپی و حد سود را در فاصله ۱۰۰ پیپی از نقطه ورود به معاملات در نظر میگرفت.
۲) حد ضرر ثابت برمبنای اندیکاتورها
بعضی از معاملهگران از حد ضررهای ثابت به روش دیگری استفاده میکنند، به این نحو که فاصله حد ضرر از نقطه ورود به معامله را بر مبنای یک اندیکاتور مانند ATR (میانگین محدوده واقعی) مشخص میکنند. از مزایای اصلی این روش این است که معاملهگران از اطلاعات واقعی بازار جهت تعیین حد ضرر کمک میگیرند.
اما اگر دوباره مثال قبلی را در نظر بگیریم که معاملهگر حد ضرر را در فاصله ۵۰ پیپی و حد سود را در فاصله ۱۰۰ پیپی قرار میدهد، در این صورت آیا ۵۰ پیپ در یک بازار آرام و روان و ۵۰ پیپ در یک بازار پُرنوسان یکسان هستند؟
خیر، اگر بازار خیلی آرام باشد، ۵۰ پیپ ممکن است حرکت بزرگی باشد، اما همین ۵۰ پیپ در یک بازار پُرنوسان و جهشی، شاید حرکت خیلی کوچکی به نظر برسد. معاملهگران میتوانند با استفاده از اندیکاتورهایی مانند ATR یا نقاط چرخشی محوری (pivot points) از اطلاعات اخیر بازار به منظور تحلیل و بررسی دقیقتر و مدیریت ریسک معاملات خود بهره ببرند.
۳) حد ضرر متحرک دستی
معاملهگرانی که میخواهند کنترل بیشتری روی معاملات خود داشته باشند، میتوانند حد ضررها را با پیشروی بازار در جهت معامله جابجا کنند.
تصویر زیر موقعیتهای قرار گرفتن حد ضرر که در طول یک معامله فروش جابجا شده است را نشان میدهد. با حرکت بازار در جهت معامله (به سمت پایین ↓)، معاملهگر حد ضرر را در موقعیتهای پایینتری قرار میدهد. در نهایت با تغییر روند (و ایجاد سقفهای جدید ↑)، حد ضرر معامله فعال میشود و معامله خاتمه مییابد.
۴) حد ضرر متحرک
بعضی از معاملهگران به نحو متفاوتی از حد ضرر استفاده میکنند تا مدیریت سرمایه خود را هرچه بیشتر بهینه کنند. حد ضررهای متحرک در واقع حد ضررهایی هستند که معاملهگر با پیشروی بازار در جهت معامله، آنها را به نحوی جابجا میکند که ریسک و ضرر معاملات اشتباه را کاهش دهد.
برای مثال فرض کنید معاملهگری در جفتارز EUR/USD و در قیمت ۱٫۱۷۲۰ وارد معامله خرید شده و حد ضرر آن را در فاصله ۱۶۷ پیپی و در سطح قیمتی ۱٫۱۵۵۳ قرار داده است. اگر قیمت تا سطح ۱٫۱۷۲۰ افزایش یابد، معاملهگر حد ضرر را از موقعیت اولیه ۱٫۱۵۵۳ به سطح ۱٫۱۷۲۰ انتقال میدهد (تصویر زیر را مشاهده کنید).
در نتیجه چنین اقدامی حد ضرر به نقطه ورود به معامله منتقل میشود که اصطلاحاً به آن نقطه سربهسر (Break-even) گفته میشود، به این معنی که اگر بازار در خلاف جهت معامله حرکت کند، هیچ ضرر و زیانی به معاملهگر وارد نمیشود.
انتقال حد ضرر به نقطه سربهسر سبب میشود ریسک اولیه معامله از بین برود. سپس معاملهگر میتواند معادل همین میزان ریسک را برای فرصت معاملاتی دیگری در نظر بگیرد یا اینکه با خیالی آسوده به تماشای معامله محافظت شده خود بنشیند و لذت ببرد.
۵) حد ضررهای متحرک با گامهای ثابت
معاملهگران میتوانند از حد ضررهای متحرک به نحوی استفاده کنند که هر بار به اندازه مشخصی جابجا شوند. برای مثال، معاملهگران میتوانند حد ضررها را هر بار که بازار به اندازه ۱۰ پیپ در جهت معامله حرکت میکند، جابجا کنند.
برای مثال، معاملهگری در جفتارز EUR/USD و در سطح قیمتی ۱٫۳۱۰۰ وارد معامله خرید شده و حد ضرر اولیه معامله را در قیمت ۱٫۳۰۵۰ در نظر گفته است. پس از اینکه قیمت افزایش مییابد و به رقم ۱٫۳۱۱۰ میرسد، حد ضرر نیز به اندازه ۱۰ پیپ بالاتر میرود و در سطح ۱٫۳۰۶۰ قرار میگیرد. مجدداً پس از اینکه قیمت افزایش یابد و به سطح ۱٫۳۱۲۰ برسد، حد ضرر دوباره به اندازه ۱۰ پیپ دیگر جابجا شده و در سطح ۱٫۳۰۷۰ قرار میگیرد. این فرایند تا زمانی ادامه پیدا میکند که یا معاملهگر بطور دستی از معامله خارج شود، یا اینکه معامله با فعال شدن حد ضرر به پایان برسد.
حال اگر روند بازار تغییر کند، معامله در قیمت ۱٫۳۰۷۰ با فعال شدن حد ضرر خاتمه مییابد که در مقایسه با استفاده از حد ضرر ثابت که در ابتدای معامله در سطح ۱٫۳۰۵۰ قرار داشت، به اندازه ۲۰ پیپ سود معامله را حفظ کرده است.
↓↓↓ برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه حد ضرر مقالات زیر را حتما مطالعه کنید ↓↓↓
حدضرر معاملات درفارکس آیا باید فعال شود؟
نکاتی در مورد تعیین حدضرر
گرداوری و ترجمه : آکادمی ویو
منبع: dailyfx
عالییی
مفید و مختصر
خیلی خوب
ممنون خیلی خوب بود. میشه درباره ی استاپ لاست زمانی هم توضیح بدید ؟ چون وقتی مدت زمان باز بودن یه پوزیشن زیاد بشه دیگه ارزش موندن نداره.میشه بگید دقیقا متناسب با هر تایم فریم باید چجوری حد ضرر زمانی بزاریم؟
چقدرم که عالی ممنون استاد.اگر امکانش هست در مقاله ای در مورد هج کردن هم راهنمایی بفرمایید. بازهم تشکر
ممنونم از زحماتتون. عالی بود
مقاله بسیار مفیدی بود
همین مطلب ساده ولی مهم یک سال طول کشید تا به چک لیست من راه پیدا کرد وجود حد ضرر برای بقای فکری در مارکت لازم و ضروری هست
بهترین مقاله ای که درمورد حد ضرر خوندم
ممنون از زحماتتون
سلام ممنونم بسیار عالی بود
سلام بسیار عالی بود
حد ضرر ثابت برمبنای اندیکاتورها
بعضی از معاملهگران از حد ضررهای ثابت به روش دیگری استفاده میکنند، به این نحو که فاصله حد ضرر از نقطه ورود به معامله را بر مبنای یک اندیکاتور مانند ATR (میانگین محدوده واقعی) مشخص میکنند. از مزایای اصلی این روش این است که معاملهگران از اطلاعات واقعی بازار جهت تعیین حد ضرر کمک میگیرند.
عالی بود