آیا استرس در هنگام معامله کردن نقش مثبتی دارد؟
آیا استرس در هنگام معامله کردن نقش مثبتی دارد؟
مقدمه:
یکی از مهمترین بخش های موفقیت در آموزش فارکس(اموزش فارکس) مبحث روانشناسی است.بدون تردید از دیگران درباره شرایط وخیم استرس در معاملهگری شنیدهاید. مثلا اینکه استرس یکی از بدترین احساساتی است که ممکن است داشته باشید و باید هر طور شده از آن بطور کامل اجتناب کنید و کارهایی انجام دهید که میزان آن را کاهش دهد. اما آیا استرس میتواند نقش مثبتی داشته باشد؟ آیا واقعا میتواند در هنگام معامله کردن مفید باشد؟
استرس ممکن است باعث فروپاشی ذهنی افراد شود، تمرکز آنها را کاهش دهد و سبب شود تصمیمات اشتباهی اتخاذ کنند، به ویژه اگر به معاملهگری مربوط شود. اما در زندگی، استرس میتواند نقش مثبتی هم داشته باشد. استرس همان چیزی است که غریزه جنگ یا گریز را در شما تحریک میکند و اگر آن را نمیداشتید، احتمالا تا الان زنده نمانده بودید. استرس واقعا زندگی شما را حفظ میکند.
مساله اینجاست که افراد مختلف، واکنشهای کاملا متفاوتی در قبال استرس دارند. استرس مانند تزریق انرژی و احساسات به مغز است. لذا هم میتواند شما را بهتزده کند، هم میتواند شما را هیجانزده کند و هم میتواند شما را مغشوش و سرگردان کند. اینکه چه اثری روی شما دارد، به خود شما بستگی دارد. به همین خاطر استرس برای بعضی افراد خیلی مثبت است ولی برای برخی دیگر فاجعهبار است.
پیش از اینکه به جنبههای مثبت استرس بپردازیم، خوب است بدانید که استرس سبب میشود در نهایت بطور خودکار تصمیماتی بگیرید و همانطور که میتوانید تصور کنید، چنین تصمیماتی در زمان معامله کردن ممکن است به هیچ وجه نتایج مطلوبی نداشته باشند. بنابراین وقتی مردم به شما میگویند در هنگام معامله کردن باید سعی کنید از استرس اجتناب کنید، باید حرف آنها را باور کنید. اگرچه استرس جنبههای مثبتی هم دارد، اما معاملهگری کاری نیست که در زمان انجام آن بخواهید تصمیمات عجولانهای بگیرید. در نتیجه مواقعی که احساس استرس دارید، اگر نمیتوانید بطور طبیعی واکنش درستی نشان دهید، سعی کنید بطور کلی از معامله کردن پرهیز کنید.
اشاره کردیم که افرادی که استرس میگیرند، ممکن است واکنشهای جنگ یا گریز از خود نشان دهند. اما واکنش نوع سومی هم وجود دارد، ممکن است در جای خود خشک شوید. مثل واکنشی که یک آهو وقتی چراغهای یک ماشین به او نزدیک میشود، نشان میدهد. آهو به عنوان یک مکانیزم دفاعی سر جای خود خشک میشود، البته در مورد این مثال بدترین کاری است که میتوان انجام داد، اما به هر ترتیب یاد گرفته که چنین واکنشی نشان دهد.
به آخرین باری که در یک موقعیت ترسناک قرار داشتید فکر کنید. چطور رفتار کردید؟ آیا سعی کردید از آن موقعیت خارج شوید (فرار) یا سعی کردید به ترس خود غلبه کنید (جنگ)؟ رفتار شما به هر شکلی که بوده، همان واکنش طبیعی شما در قبال استرس است. این واکنشی نیست که آن را یاد گرفته باشید، بلکه نحوه واکنش خودکار مغز شما در برابر استرس است. اما فایده آن در زمان معامله کردن چیست؟ با توجه به اینکه چه واکنشی در قبال استرس دارید و یا چگونه میتوانید واکنش خود را تغییر دهید، میتوانیم از استرس برای متمرکز کردن ذهن روی علت ایجاد آن استفاده کنیم. سپس در عوض اجتناب از استرس، به دنبال راههایی برای غلبه بر آن باشیم.
مهم است بدانید که استرس بخشی از کار معاملهگری است و غیرممکن است که بتوانید کاملا از آن اجتناب کنید. زمانی که ضرر میکنید، استرس شما افزایش مییابد و از طرفی ضرر کردن بخشی از معاملهگری است و شما در آینده هم معاملات ناموفق خواهید داشت. کاری که باید انجام دهید این است که از این استرس به نفع خود استفاده کنید. ما میخواهیم از این استرس برای تمرکز ذهن خود استفاده کنیم و وقتی اتفاقی رخ میدهد، به جای میخکوب یا وحشتزده شدن که منجر به اتخاذ تصمیمات و معاملات محاسبه نشده میشود، کاملا خونسرد و با آرامش به حل مسائل بپردازیم.
اما حالا که به درک پایهای از تاثیرات استرس رسیدهاید و میدانید استرس و معاملات منفی و زیانبار بخشهای جداییناپذیر معاملهگری هستند، با این اطلاعات چه کاری انجام میدهید؟ زمانی که در حین معامله کردن احساس استرس به ما دست میدهد، باید بتوانیم ذهن خود را آموزش دهیم تا به طریق مشخصی واکنش نشان دهد. این واکنش باید به نحوی باشد که از اتخاذ تصمیمات عجولانه اجتناب کنیم و در عوض، روی دلیل ایجاد استرس تمرکز کنیم.
وقتی از واکنش در برابر استرس صحبت میکنیم، لزوما به این معنی نیست که کاری انجام دهیم. برای بسیاری افراد بهترین راهکار این است که بطور کلی از استرس اجتناب کنند، یا زمانی که احساس میکنند استرس در حال شکلگیری است، بتوانند از آن دوری کنند. بنابراین توانایی تشخیص علائم بروز استرس، خود واکنشی در برابر آن است. برای این منظور باید به خوبی بدانید استرس چگونه است و آن را چطور احساس میکنید. چنین مهارتی به شما کمک میکند که شروع احساس استرس را زودهنگام تشخیص دهید و لذا زمان کافی برای اینکه واکنش مناسبی نشان دهید، خواهید داشت.
برای بسیاری دیگر از افراد بهترین راهکار این است که از شر استرس خلاص شوند. در این صورت اگر علائم آن را احساس میکنید، کار خود را متوقف و قدری استراحت کنید. شما همیشه به استراحت نیاز دارید، اما چه زمانی بهتر از موقعی که تحت استرس قرار دارید. در این هنگام میتوانید علاوه بر استراحت، عوامل ایجاد آن را نیز برطرف کنید.
افرادی که در شرایط استرسزا تازه شکوفا میشوند و پیشرفت میکنند، باید از آن به منظور عاملی جهت تمرکز روی آنچه میخواهند استفاده کنند. اگر دچار ضرر و زیان شدهاید، از این زمان استفاده کنید و سعی کنید با رجوع به ژورنال یا تاریخچه معاملات خود به علل آن پی ببرید. درک و فهم اینکه چرا موضوعی باعث ایجاد استرس در شما شده، سبب میشود بهتر بتوانید آن را درک کنید. و همچنین اطلاع از علل وقوع یک اتفاق، باعث میشود در صورت تکرار در آینده، بهتر بتوانید با آن کنار بیایید.
کنار آمدن با استرس کار راحتی نیست، اما احساسی است که خیلی زیاد در زمان معاملات تجربه میکنید. استرس به دلیل ضرر و زیان، عدم حرکت بازار در جهت دلخواه شما، مسائل مالی و حتی تعداد پایین معاملات، ایجاد میشود. دلایل زیادی باعث ایجاد آن میشوند، اما مهم این است که چطور به آن واکنش نشان دهید. اگر در جای خود خشک شوید یا بدون فکر معامله کنید، فقط متحمل ضررهای بیشتری خواهید شد. شما باید بتوانید استرس خود را کنترل کنید، آن را برطرف کنید، یا از آن به نفع خود استفاده کنید و ذهن خود را روی وظایفی که باید انجام دهید، متمرکز کنید. صرفنظر از اینکه از چه روش و راهکاری استفاده میکنید، فقط مهم است که آن را تحت کنترل درآورید و اجازه ندهید این احساس بسیار قدرتمند روی شما مسلط شود.
گرداوری و ترجمه : آکادمی ویو
منبع: forex.academy
ممنون از مقاله های خوبتون
درود به پیشگاهِ شما
بسیار متین و ارزنده بود مقال جناب تان
این جمعه چیزی حدود ۶ ساعت پیاپی و سخت، این حالت در من شدت گرفت. چه خوب گفته اید واکنش شما به استرس اهمیت دارد و حقیقتا این مدیریتِ واکنش، کار شاقی است که البته این را من از خلال یک تجربه خردِ شش ماهه میگویم نه که حجتی باشد (شاید دلگفتی) کمی با سردرد دارم کلنجار می روم اخیرا و هم گاهی آدم نگران می شود که نکند از من بر نیاید آرام کردنِ خودم
اما خواندن و شنیدن شما در هر زمان (گو با سردرد حتی) مخاطبه ای است آرام بخش
با مهر
استرس گاهی باعث شده یه پوزیشنی که مقدار کمی توی سود بوده ببندم و از سود بیشتر محروم بشم و گاهی باعث شده با ندکی در ضرر رفتم معامله را ببندم و بعدش بازار در جهت معامله من کرده و من با ضرر خارج شدم..
ممنون بابت مقالات مفید تون
چه ادبیات زیبایی..
فارغ از محتوای متن ادبیات نوشتاری شما جالب بود.
در دوره و زمانه ای که ادبیات مردم در چتها و کامنتها بشدت ناجور هست دیدن چنین اصطلاحات و جملاتی حس خوبی میده. سپاس
دروود بنده هم هنگام معاملات فارکس دچار استرس زیاد می شدم و همین که پوزیشن تو ضرر می رفت می بستم یا وقتی تو سود کم می رفت خارج میشدم از معامله خیلی بررسی کردم و متوجه شدم اکثر ورودهای من به معامله درست بوده و در نهایت حد سود خورده و دلیل اصلی استرس من عدم رعایت مدیریت سرمایه درست و متناسب با بالانس بود که بخاطر ترس از کال مارجین شدن زودتر از موعد می بستم معاملات رو از زمانی که حجم معامله رو سخت گیرانه و حتی کمتر از حد مجاز که مدیریت سرمایه اجازه میده انتخاب میکنم تونستم به راحتی به استرس خودم غلبه کنم و اکثر معاملات رو با سود معقول ببندم. ممنون از مقاله خوبتون
بسیار عالی. ممنون.
ممنون از مقالات خیلی مفیدتون، هم محتوا و هم تصاویر زیبا و جدیدی که در مقالات استفاده میکنید 🙂
درود بر شما
نکته کلیدی و بسیار مهم در دادوستد و معامله گری است که با ظرافت بیان نمودید
شاید خیلی ها مدعی دانستن این مطالب باشند ولی حتما ،تلنگری برای مدیریت استرسشان خواهد شد.
سلام وقت بخیر
ممنون بابت پاسخها و نظرات زیبای شما.
خود من هم در ابتدا بسیار هیجان و استرس داشتم در زمان ترید.خیلی طول کشید که بتونم کنترلش کنم.
نکته خیلی مهمتر از کنترل استرس پذیرش استرس هست
وقتی شما حسی رو قبول میکنید و میپذیرید یک گام در جهت استفاده صحیح ازش بجلو رفتید.
امینو
استاد همونطور که گفتین در وبینار توی یوتیوب، اراده ی ما در بازار هیچ کاره است و همه چیز رو عادت ها انجام میدن
همونطور که به راحتی استرس سراغ تریدر میاد با ایجاد یک عادت درست و شکستن عادت غلط بررسی گذشته ی بازار (اسم این عادت رو میشه تنبلی گذاشت که به قیمت از بین رفتن حساب تریدر تمام میشه) به همون راحتی استرس میره و جاش اعتماد به نفس و لذت بردن از مارکت میاد
چقدر این جمله درست و به جاس واقعا مرسی
درود
به نظرم اگر طبق چک لیست و برنامه هدفی که داریم عمل کنیم استرس کمتری سراغمون میاد . ابتدا شاید استرس زیادی سراغمون بیاد ولی یکم که بگذره و اعتمادمون به سیستم زیاد تر بشه استرس از بین میره
با سلام
مقاله خیلی خوبی بود و به نظر من مهمترین نکته اون این بود که این حس رو نمیشه نادیده گرفت و میتونیم نحوه برخورد خودمون رو باهاش تغییر بدیم که همون تغییر عادت های ماست.
فقط فکر میکنم اینجا بحث ترس و استرس یک مقدار قاطی شده چون به نظرم استرس نوعی از بروز احساس ترس هست. ولی خب هرکسی توی این کار هست تجربش کرده و میدونه اون حس چیه دقیقا :))
مرسی
عالی بود
واقعا این مسایل بسیار مهم تر و کاربردی تر از سیستم معاملاتی هست. ولی ما فقط دنبال سیستمیم. من هم با استرس مشکل دارم. تمرینی که شروع کردم اینه که بعد از تحلیل و تعیین حد ضرر و حد سود، وارد شم و به تحلیلم پایبند بمونم. چون چند وقته دارم ازینجا ضربه میخورم. وارد میشم کوچکترین حرکت خلاف مسیر رو که میبینم استرس میگیرم و معامله رو میبندم که معمولا با ضرر کمه ولی چون ۴ ماهه داره تکرار میشه اذیتم کرده. اومدم حالا تصمیم گرفتم با سرمایه ی کمتر از ۱۰ درصد پورتفو معامله کنم. باقی رو خارج کردم چون این تصمیم رو قبلا گرفتم ولی نمیتونسم جلوی خودمو بگیرم. الان اروم ترم. و میخام با همین پول خودمو تطبیق بدم با بازار. ینی تحلیل کنم وارد شم و تا حد ضرر یا سود نخورده خارج نشم. این تجربه ی من بود . ممنون
با سلام.
استرس در همه ابعاد زندگی در جریان است و متمرکز شدن روی فلسفه وجود آن، یک انرژی برای محافظت من از خطر یا زیان. مغز ما در چنین مواردی ساده ترین راه را برای خروج از چنین وضیعت انتخاب می کند. در این مورد مثلا خارج شدن از معامعله. هرکسی روشی برای خروج از این وضیعت انتخاب می کند که با تمرین و ممارست بدست می اید. من در ابتدا برای مقابله با این امر، رفتن در ضرر از موارد اجتناب ناپذیر بازار است. در پوزیشن های مشکوک، با عجله، با گرفتن سیگنال و منتظر نشدن برای تایید و اینکه بازار دوست من است و در جهت پوزیشن های من حرکت خواهد کرد، که اصلا منطقی نیست، در هر پوزیشن دو معامله یک خرید و یک فروش باز می کردم و استاپ لاس ها را هم پروفیت آنها قرار می دادم. در نهایت که می دیدم بازار به یک طرف حرکت می کرد پوزیشن مخالف را می بستم و تنها به اندازه اسپرد ضرر می کردم. ما با دانستن رفتار بازار از زبان استاد، در صورتی که در نقطه مناسبی وارد بازار شویم، قیمت به آن نقطه باز می گردد و به تریدر اجازه خروج در کمترین ضرر ممکن را می دهد قدری با استرس کمتری وارد پوزیشن می شوم و در صورت بحرانی شدن وضیعت در جهت مخالف ترید می کنم که میزان ضرر را کمترین مقدار برساند.
با سلام
ابتدا تشکر میکنم بابت مقاله زیباتون.
استرس به شکل های مختلفی میتونه بروز پیدا کنه ، که به میزان استرس و شخصیت و فیزیولوژی فرد بستگی داره . و بقول شما هر فردی برای مقابله یا خالی کردن یا پذیرش این استرس رفتارهای متفاوتی رو میتونه نشون بده ، برخی افراد در زمان استرس پخوری میکنند برخی دیگر سیگار میکشند و افرادی با موسیقی میتونن این استرس و کاهش بدن ، اما تمام اینها به معنی فرار کردن از استرس یا بهت بگم احساسی هست که برای افراد یا ناشناخته هست و یا قدرت پذیرش و تحمل اون احساس و نداره و به شکل استرس با اون مواجه میشه ، به طور کلی ما دو احساس عشق و خشم را داریم که خشم برای محافظت از عشق فعال میشود برای مثال نوزادی که از اغوش مادر گرفته میشه اگه امنیت و احساس کنه از دست داده خشم نشون میده برای مثال گریه میکنه تا عشق بدست بیاد ، اما در گذر زمان ما یاد میگیریم تا خیلی احساسات و سرکوب کنیم و از اون احساس فرار کنیم اما این احساس نابود نشده و با شکل استرس بروز پیدا میکنه که هر فردی میتونه درجه از اون و با توجه با موقعیت پیش امده نشان بده ، یکی از راهکارهایی که باری پذیرش استرس ( یا درست تر احساس سرکوب شده) میتوان انجام داد توجه به علائمی هست که در بدن خودشو نشون میده اگر بخوام مثال بزنم ممکنه فرد سر درد بشه یا دستاش سرد بشه ، معدش بسوزه ، گوشش صوت بکشه و احساس نفس تنگی کنه و یا حتی احساس تشنگی کنه ، پس خیلی از زمان هایی که ما احساس تشنگی میکنیم کمبود اب نداریم بلکه تحت استرس هستیم اب خوردن در این زمان دقیقا کاری و انجام میده که پرخوری و سیگار انجام میدن ، پی باز هم به معنای فرار و خالی کردن مقداری از استرس هست ، کاری که میتوان انجام داد پذیرش احساس برای مثال خشم ناشی از ضرر و توجه به علائم بدنی یک جور مدیتیشن و قبول اون احساس ، بعد از ارامش میتوان به طور کلی به دنبال دلیل اصلی خشم بود ، التبه باز هم در هر فردی متفاوت هست. تشکر از اقای امین دهقان
دنیا از آنِ کسانی است که می فهمند که از همین حالا و از همین جا می توان حرکت کرد و به اوج رسید.
وقتی از همه ی توان خود به نحو احسن استفاده کنید متوجه می شوید که توان شما بسیار بیشتر از رسیدن به هدفهایتان است.
همچنین متوجه می شوید که هر چه از توان خود استفاده کنید توان بیشتری در اختیارتان قرار میگیرد.
سلام به امینو
به نظرم استرس به دلیل وجود عادت غلطی هست در تریدر و اون هم عادت به بررسی چارت مرده هست، درست مثل واحد های عملی و نظری دروس دانشگاه، اینجا هم باید مهارت تریدر ها در بررسی مارکت لایو ایجاد بشه .. . مثلا اگر یک تریدر می خواد با شکست روند معامله کنه، اینکه ۲۰ مورد شکست روند رو در گذشته پیدا کنه و عکس بگیره قدم اوله … ولی اگر در همین قدم گیر کنه و بد عادت بشه که همیشه ستاپ ها رو در گذشته ی مارکت پیدا کنه، قطعا زمانی که بخواد معامله کنه استرس میگیره که حتی کامپیوتر اش رو روشن کنه
برنامه ای که من پیش گرفتم این بود که روزی ۲ تا ۳ ساعت market watch داشته باشم و فرصت معاملاتی که طبق سیستم ام باشه رو در لایو بازار پیدا کنم، بررسی کنم و عکس بگیرم … تا متوجه بشم اون چطور تشکیل میشه، من کی و چه زمانی باید تصمیم به معامله بگیرم …
به نظر من این موثر ترین راهه، هر روز ۳ ساعت تماشای بازار و تسلط به لایو مارکت
دوستان نظر بدن
سلام سروش عزیز
میدونم از ترم بالایی های آکادمی هستین
این کامنت نشان از فهم بالای شما داره و نشون میده توی تاریخی که کامنت گذاشته بودی روی گذشته به تسلط رسیده بودین .
روی حرفام با دوستان و همتراز های خودمه
بررسی گذشته مارکت عادت غلطی نیست ما بک تست از گذشته می گیریم / در گذشته سطوح و واکنش ها رو بررسی می کنیم /اصالت رو می سنجیم و … در ابتدا این مراحل باید انجام بشه و پس از تسلط روی آموزش ها و سطوح برای تسلط بیشتر در لایو باید بررسی ها انجام بشه میخوام بگم این دو تمرین (تمرین در گذشته و لایو ) در راستای هم هست و تایید می کنم حرف سروش رو که منظورشون نماندن زیاد در یک مرحله خاص هست هر روز باید تمرینات پویا تر و هدفمند تر باشد .
ممنون
درود فراوان خدمت مرد برزگ با دلی برزگ
جناب امینو خیلی از شما تشکر میکنم بابت در میان گذاشتن تجربیات گرانبهاتون
سلام و عرض ارادت خدمت دوستان و استاد امینو
استرس اکثرا در اثر وقوع نا خواسته ها ایجاد میشه ، اگر قبل از انجام هرکاری بعد ناخواستنی اون کار رو هم علاوه بر موفقیت در کار صرفا تصور کنیم و روی روحیه خود در این شرایطی که متصور شدیم به تسلط برسیم دیگه از وقوع آن ناخواسته استرس، نگرانی و ترس کمتری خواهیم داشت چون همون طور که در مقاله گفتید اون حالت ناخواسته رو هم به عنوان بخش احتمالی نتیجه پذیرفتیم … البته تمامی اقدامات برای حصول نتیجه مطلوب رو باید صورت بدیم.
بسیار هم عالی فقط اگه امکانش باشه کتابی جهت کنترل اساسی و به دست گرفتن کنترل استرس رو معرفی کنید ممنون میشم.با تشکر از مولف گرامی
محمد علی / بوشهر
بسیار عالی بود. ممنونم
وقتی ایمان بوجود بیاد ترس و استرس قدرتش کاهش پیدا میکنه. بهترین راه و استاد گفتن.
بعد فهمیدن اون احساس به نگاه کنین و واکنش خودتون بهش و بررسی کنین و آگاه باشین که براساس اون حس دارین کاری میکنین. کنترلش دستتون میاد
سلام
بهترین مقاله ای بود که راجع به استرس خونده بودم. اینکه استرس یه حجم زیادی از انرژی هست که تو وجودمون جاری میشه ولی چون ظرفیت تحملشو نداریم ما رو به هم میریزه … بهترین تکنیک فکر کنم تنفس عمیق و تمرکز روی محل تجمع انرژی تو بدنمون هست و اجازه بدیم این دریای طوفانی به آرامش برسه قبل از اینکه توش غرق بشیم هر بار که اینکار و انجام بدیم ظرفیت تحملمون بیشتر و بیشتر میشه.
با سپاس از مقالات عالیتون
مقاله فوق العاده ای بود
بسار عاااالی استاد امینو عزیز کاش مقالات روانشناسی رو در قالب یک کتاب گردآوری کنید تا در هر مکان و هر زمان بتونیم مطالعه کنیم
مثل همیشه عالی سلطان ❤💯💯
درود و ادب
پذیرش استرس به عنوان یک حس…، درس بزرگی بود.
طبق فرمایش استاد این ما هستیم که تعیین کننده احساسات خودمون هستیم.
سپاس استاد
آگاهی از هر جنبه از شخصیتمان کار بسیار دشواریست ولی شروعی برای موفقیتهای بزرگ است.
بسیار سپاسگزارم.
این موردی است که بسیاری افراد از آن غافل میشوند، اما در عین حال شاید مهمترین کاری باشد که میتوانید انجام دهید. یعنی یک ژورنال معاملاتی تهیه کنید و حداقل در آن بنویسید که چه کارهایی انجام میدهید. منظور از این که کارهای خود را بنویسید، این است که همه چیز را یادداشت کنید. مانند اینکه چرا به یک معامله ورود کردید و چرا از معامله دیگری صرفنظر کردید، چرا از یک معامله خارج شدید، نتایج معاملات، چقدر زمان برده و بسیاری جزئیات دیگر. تمام این اطلاعات ریز و کوچک در آینده دیدگاهی واقعی از عملکرد معاملاتی شما ارائه خواهند داد. این دادهها باعث میشوند به نقاط ضعف و قوت خود پی ببرید، همچنین چگونگی معاملات شما را نشان میدهند و اینکه آیا از استراتژی خود به درستی پیروی میکنید یا خیر.
اینکه استرس یه حجم زیادی از انرژی هست که تو وجودمون جاری میشه ولی چون ظرفیت تحملشو نداریم ما رو به هم میریزه … بهترین تکنیک فکر کنم تنفس عمیق و تمرکز روی محل تجمع انرژی تو بدنمون هست و اجازه بدیم این دریای طوفانی به آرامش برسه قبل از اینکه توش غرق بشیم هر بار که اینکار و انجام بدیم ظرفیت تحملمون بیشتر و بیشتر میشه.