نمودارهای خطی، میله‌ای و شمعی

by مقالات تکنیکال in 2020-08-25
حالت شب

نمودارهای خطی، میله‌ای و شمعی

چرا تحلیل تکنیکال؟

آشنایی با انواع نمودار بخش مهمی از آموزش فارکس است ،عبارت «تحلیل تکنیکال» از این باور نشات گرفته که رفتار قیمت (Price Action) تنها چیزی است که برای اتخاذ تصمیمات معاملاتی صحیح نیاز است. تحلیل‌گران فاندامنتال معتقدند که اثرات فاندامنتالی یا ساختاری از قبل در تاریخچه قیمت وارد شده است. مفهوم تحلیل پرایس اکشن به چارلز داو (Charles Dow)، نویسنده نظریه داو در حوالی سال ۱۹۰۰، منسوب می‌شود.

از همان زمان اهمیت تحلیل تکنیکال به تدریج برای معامله‌گران بیشتر شد. این عقیده که حرکات قیمت از اهمیت و اعتبار تمام اطلاعات جدید می‌کاهد، به نظر منطقی می‌رسید. سپس مفاهیم دیگری از قبیل روند قیمت، تائیدیه قیمت، حمایت، مقاومت، واگرایی و تائیدیه حجم ظهور کردند.

تحلیل‌گران تکنیکال باور دارند که قیمت فعلی بازار، توافق لحظه‌ای افراد در مورد ارزش یک دارایی را نشان می‌دهد. در واقع این قیمت، هزینه‌ای است که فردی حاضر است برای خرید آن دارایی بپردازد و فردی دیگر آماده است به آن مبلغ بفروشد. این توافق به افکار متفاوت افراد درباره وضعیت غالب بازار بستگی دارد. یک فروشنده معتقد است که احتمال بالا رفتن قیمت خیلی پایین است یا اینکه قیمت قطعا به زودی نزول می‌کند. در مقابل این دیدگاه، یک خریدار، که شاید در تایم‌فریم متفاوتی مشغول معامله کردن است، ممکن است فکر کند این نقطه موقعیت مناسبی برای شروع حرکت صعودی قیمت باشد. در این میان دسته سومی هم وجود دارد، یعنی افرادی که منتظر شناسایی سطح قیمتی دیگری برای تصمیم‌گیری هستند.

نمودارها

معامله‌گرانی که از تحلیل تکنیکال استفاده می‌کنند، قیمت را به شکل نموداری مشاهده می‌کنند. از آنجاییکه در هر دقیقه هزاران معامله انجام می‌شود، رفتار بازار در بسته‌هایی تحت عنوان تایم‌فریم (چارچوب زمانی) گردآوری می‌شود. محور افقی (X) زمان و محور عمودی (Y) قیمت را نشان می‌دهد. معمولا میله‌های حجم معاملات نیز در زیر نمودار اضافه می‌شوند.

زمانی که معامله‌گران و سرمایه‌گذاران تکنیکال مجبور بودند نمودارها را روی کاغذ رسم کنند، معمولا از تایم‌فریم روزانه و قیمت انتهایی هر روز استفاده می‌کردند. با ظهور و پیشرفت کامپیوترهای شخصی و بسته‌های نموداری اختصاصی، می‌توانیم نمودارها را از تایم‌فریم‌های کمتر از یک دقیقه تا ساعتی، روزانه، هفتگی و ماهانه در اختیار داشته باشیم. البته به بیانی دقیقه‌تر، پلتفرم متاتریدر ۴ تایم‌فریم‌های ۱ دقیقه، ۵ دقیقه، ۱۵ دقیقه، ۳۰ دقیقه، ۱ ساعته، ۲ ساعته[۱]، ۴ ساعته، یک روزه، یک هفته‌ای و یک ماهه را ارائه می‌دهد.

نمودار خطی

ابتدایی‌ترین نمودار، نمودار خطی (Line Chart) است. در نمودارهای خطی، قیمت نهایی هر قسمت از  تایم‌فریم  با یک خط به هم وصل می‌شوند.

نمودارهای خطی، میله‌ای و شمعی- تکنیکال

شکل ۱: نمودار خطی بیت‌کوین در تایم‌فریم روزانه

نمودار میله‌ای

نمودارهای خطی برای مشاهده روند بازار مفید هستند، اما در عین حال اطلاعات مربوط به چگونگی نوسانات هر دوره زمانی را نشان نمی‌دهند. به منظور ثبت و ضبط این نوع از اطلاعات، تحلیل‌گران نمودار تصمیم گرفتند برای هر قسمت زمانی، یک میله (Bar) عمودی اختصاص دهند که چهار مولفه اصلی را نشان دهد: قیمت باز شدن (open)، بیشترین قیمت (high)، کمترین قیمت (low) و قیمت بسته شدن (close) هر قسمت از تایم‌فریم مربوطه. به همین دلیل گاهی اوقات این نمودارها را نمودارهای OHLC می‌نامند.

نمودارهای خطی، میله‌ای و شمعی- تکنیکال

شکل ۲: نمودار میله‌ای بیت‌کوین در تایم‌فریم روزانه

همانطور که گفته شد، هر میله چهار قیمت را نشان می‌دهد. قیمت باز شدن (open) بصورت یک علامت افقی در سمت چپ هر میله نمایش داده می‌شود. قیمت بسته شدن (close) بصورت یک علامت افقی در سمت راست هر میله نشان داده می‌شود. بیشترین قیمت (high) بالاترین نقطه میله و کمترین قیمت (low) پایین‌ترین نقطه میله است. قیمت بسته شدن هر میله از بیشترین اهمیت برخوردار است و سپس به ترتیب قیمت باز شدن، بیشترین و کمترین قیمت در درجات بعدی اهمیت قرار دارند.

 

نمودارهای خطی، میله‌ای و شمعی- تکنیکال

شکل ۳: ساختار میله‌ها

به احتمال زیاد مسیری که قیمت در میله تصویر فوق طی کرده به این صورت است که ابتدا از لحظه باز شدن به سمت بالا حرکت کرده و به سطح high رسیده، سپس نزول کرده و به سطح حداقلی low رسیده و در نهایت قوت گرفته و قدری بالاتر بسته شده است. اما از این بابت مطمئن نیستیم. ممکن است از open به سطح low نزول کرده باشد، سپس صعود کرده و به high رسیده و در نهایت پایین آمده و بسته شده باشد. آنچه بطور قطع و یقین می‌دانیم این است که قدرت به دست فروشندگان بوده که توانستند قیمت را به سمت پایین حرکت دهند.

نمودارهای شمعی

شمع‌ها (کندِل‌استیک) روش نسبتا جدیدی برای رسم نمودارها هستند. این سبک رسم نمودارها از طریق مطالعات و تحقیقات استیو نیسون (Steve Nison) روی نمودارها و روش‌های معاملاتی ژاپنی، به دنیای غرب معرفی شد.

کندل‌ها نیز چهار نقطه قیمتی OHLC را نشان می‌دهند، اما بدنه کندل، بین دو نقطه open و close شکل می‌گیرد. آنچه خارج از بدنه کندل قرار می‌گیرد، بصورت یک خط ظاهر می‌شود که به آن فیتیله (wick) یا سایه (Shadow) می‌گویند.

نمودارهای خطی، میله‌ای و شمعی- تکنیکال

شکل ۴: نمودار کندل‌استیک بیت‌کوین در تایم‌فریم روزانه

بطور مرسوم، کندل صعودی بصورت توخالی یا سفید و کندل نزولی به رنگ مشکی نشان داده می‌شود. اما می‌توانید هر رنگ دلخواهی را به کندل‌ها نسبت دهید. در شکل ۴، کندل‌های صعودی به رنگ فیروزه‌ای و کندل‌های نزولی به رنگ قرمز نمایش داده شده‌اند.

نمودارهای کندل‌استیکی ظاهر گرافیکی بیشتری دارند و معامله‌گران به محض مشاهده آن‌ها می‌توانند تشخیص دهند که روند بازار نزولی یا صعودی است. در طول روند صعودی که در شکل ۴ دیده می‌شود، رنگ فیروزه‌ای غالب است، در حالیکه در روند نزولی که در ادامه شکل می‌گیرد، رنگ قرمز بیشتر به چشم می‌خورد.

 

نمودارهای خطی، میله‌ای و شمعی- تکنیکال

شکل ۵: ساختار کندل‌استیک

در نمودارهای کندل‌استیکی، قیمت‌های باز و بسته شدن از طریق رنگ کندل مشخص می‌شوند. در یک کندل‌استیک صعودی، قیمت در سطحی پایین‌تر باز می‌شود (open) و در سطحی بالاتر بسته می‌شود (close). در حالیکه در یک کندل‌استیک نزولی، قیمت از سطحی بالاتر باز می‌شود و در سطحی پایین‌تر بسته می‌شود.

گرداوری و ترجمه : آکادمی ویو

منبع: forex.academy

اینستاگرام اکادمی ویو 

یوتیوب آکادمی ویو 

 

[۱] توجه: متاتریدر ۴ تایم‌فریم ۲ ساعته ارائه نمی‌دهد (اگرچه می‌توان این تایم‌فریم را در این پلتفرم ایجاد کرد). متاتریدر ۵ تایم‌فریم ۲ ساعته دارد. _ مترجم

4.8/5 - (44 امتیاز)
7 Comments
  1. مثل همیشه عالی . تشکر

  2. سپاسگزارم. مفید بود

  3. ممنون از زحمات شما و مقالات مفیدتون

  4. عالی

  5. ممنونم ازتون. بسیار کاربردی بود

  6. با تشکر از زحمات تیم آکادمی ویو

  7. ممنون

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    Cart